Bagom solbeskyttelse

rudolph sun
rudolph sun

Solcreme eller ej- og hvad med D-vitamin?

Solcreme er helt klart et must til huden når du skal ud i solen,  men der er dog også et par ulemper. Når vi bruger solcreme, optager huden nemlig kun i mellem 5-10 % af solstrålerne, som så kan omdannes til D-vitamin. Til gengæld skal du kun sidde 5-10 minutter i solen uden solcreme, før huden har dannet den mængde D-vitamin kroppen skal bruge. Derfor kan en hovedregel være ikke at sidde i solen mere end 10 minutter før solcremen skal på.

UV-stråler

Du har nok hørt om det før, men grunden til at det er så vigtigt med den solcreme, er at solen udsender to slags UV-stråler der optages i huden, nemlig UVA og UVB-stråler. UVA-strålerne er dem der giver huden den lækre gyldne farve, men desværre også dem der ælder huden. UVB strålerne giver rødme og forbrænding og er også dem der hovedsageligt er skyld i hudkræft. Derfor er det super vigtigt at finde en solcreme der beskytter mod begge slags stråler.

Solfiltre, hvad er hvad?

Der findes to slags beskyttende solfiltre,  nemlig et fysisk filter og et kemisk filter. Det fysiske filter ligger sig udenpå huden og danner den velkendte (og usexede) hvide farve på huden, som reflekterer solens stråler. Kun ét fysisk filter, titanium dioxid er lovligt i Danmark, og det er det sikreste solfilter at bruge. Den anden type solfilter der findes, er det kemiske. Desværre er mange af de kemiske solfiltre mistænkt for at kunne være hormonforstyrrende og allergifremkaldende, men her er fire kemiske solfiltre du roligt kan gå efter:

Bis-Ethylhexyloxyphenol Methoxyphenyl Triazine

Diethylamino Hydroxybenzoyl Hexyl Benzoate

Diethylhexyl Butamido Triazone

Ethylhexyl Triazone

En solcreme serie som vi her på bloggen kan anbefale er Rudolph Cares solserie (der også lige har vundet Danish Beauty Award). Generelt er det dog en god ide at gå efter solcremer der er økologiske eller så naturlige som mulige, og vær ekstra opmærksom, hvis du køber din solcreme i udlandet.

På onsdag får du her på bloggen opskriften på en lækker forfriskende sommersmoothie (der selvfølgelig styrker både hud, krop og sind) :)

Billede: rudolphcare.dk